Η μεταστροφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γίνεται λίγο θλιβερή. Αρκεί να δει κανείς τις διαφημίσεις που κυκλοφόρησε στο Facebook από τη μητρική εταιρεία Meta, αναγκάζοντας την ιδέα να πέσει στο λαιμό των ανθρώπων. Τα σχόλια που αφήνονται για το καθένα υποδηλώνουν έντονα ότι δεν υπάρχει όρεξη για την υποθετική τεχνολογία ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στον ελεύθερο χρόνο.
Φυσικά, θα χρειαστείτε μια παρουσία στο Facebook στην αρχή, αλλά ευτυχώς οι αναλυτές της Forrester έχουν αιχμαλωτίσει το ζήλο με ένα σύντομο άρθρο με τίτλο „Predictions 2023: The Metaverse And NFTs“, το οποίο δεν θα κάνει χαρούμενη ανάγνωση για το Meta’s ήδη εξοργισμένοι επενδυτές.
Ο Forrester προτείνει ότι το μετασύμπαν είναι μια έννοια «καλών εποχών». Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, δεν είναι «καλές στιγμές».
«Το ανύπαρκτο ακόμη μετασύμπαν έγινε το «next big thing» το 2021 και το 2022», γράφουν οι αναλυτές. «Αλλά το τέλος των lockdown εκτός Κίνας έχει μειώσει την όρεξη των καταναλωτών να περνούν χρόνο σε διαδικτυακούς χώρους και οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι έχουν ήδη εκθέσει τα τρωτά σημεία μιας υποτιθέμενης επανάστασης της εμπειρίας που δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει το μαζικό ενδιαφέρον των καταναλωτών.
„Για παράδειγμα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022, ο αριθμός των αγγελιών εργασίας με „metaverse“ στην περιγραφή μειώθηκε κατά 81 τοις εκατό. Καθώς οι οικονομίες επιβραδύνουν περαιτέρω το 2023, η παράλογη πληθωρική μεταστροφή θα δώσει τη θέση της στην εστίαση σε βασικές υποδομές, καθυστερημένα χαρακτηριστικά προϊόντων και τη βελτίωση των καθηλωτικών εμπειριών σε υπάρχουσες πλατφόρμες – κάτι που θα θέσει τα θεμέλια για το μελλοντικό metaverse.“
Στιγμή «Pokémon Go».
Από αυτή την άποψη, ο Forrester κάνει πέντε προβλέψεις για το μετασύμπαντο και το εφαπτομενικά συνδεδεμένο NFT το 2023, η πρώτη από τις οποίες είναι ότι το μετασύμπαν δεν είχε ακόμη τη στιγμή του „Pokémon Go“.
Με αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κυκλοφορήσει απολύτως τίποτα σχετικό με το μετασύμπαν που να κάνει ακόμη και τον πιο εύπιστο καταναλωτή να σκεφτεί, „Ουάου, πρέπει να το καταλάβω.“ Επισημαίνει το γεγονός ότι παρόλο που η ιδέα της επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα εμφανίστηκε στην επικρατούσα τάση με το επιτυχημένο παιχνίδι για κινητά της Niantic. Μπορεί να χαρείτε να ακούσετε ότι οτιδήποτε χρήσιμο «μεταβερνίκιο» θα μπορούσε να απέχει ακόμα δεκαετίες.
«Σύμφωνα με την έρευνα Forrester’s Media And Marketing Benchmark Recontact Survey, 2022, η πλειοψηφία των διαδικτυακών ενηλίκων στις ΗΠΑ (65 τοις εκατό), στο Ηνωμένο Βασίλειο (73 τοις εκατό), στη Γαλλία (67 τοις εκατό) και στη Γερμανία (65 τοις εκατό) προτιμούν να έχουν κοινωνικές εμπειρίες σε άτομο“, λέει, αν και προσθέτει: „Οι έξυπνες επωνυμίες θα πρέπει να παρακάμπτουν την απλή επανασυσκευασία παλιών εμπειριών καθηλωτικών μέσων και να καινοτομούν. Αυτό περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό των υβριδικών εμπειριών για την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, γνώσεων και αφοσίωσης στους πελάτες.“
Splinterverse
Η Forrester πιστεύει επίσης ότι, καθώς οι εταιρείες τραβούν τα οράματά τους για το μετασύμπαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, κανείς δεν θα μπορέσει να τηρήσει τα πρότυπα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη. Οι αναλυτές επισημαίνουν μια έρευνα του The Metaverse Standards Forum, η οποία ρώτησε τα μέλη του τι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Οι απαντήσεις ήταν, κατά σειρά ψήφων, τρισδιάστατα στοιχεία. απόρρητο, ασφάλεια, ασφάλεια και συμπερίληψη· είδωλα και ένδυση? ταυτότητα χρήστη· και ενσωμάτωση πραγματικού και εικονικού κόσμου.
Κατά περίεργο τρόπο, ο Forrester προβλέπει ότι «κανένα από αυτά δεν θα δει ένα βιώσιμο πρότυπο να αναδύεται το 2023 λόγω ενός «διαδικτύου» ανταγωνιστικών προτύπων μεταστροφής». Οι επωνυμίες που επιμένουν να μαλώνουν στο metaverse θα «κλίνουν» σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το Horizon Worlds του Meta ή το Roblox στο ατελείωτο κυνηγητό για τα μάτια.
Είναι χαρακτηριστικό, όχι προϊόν
Ο Forrester βλέπει το μετασύμπαν του 2023 ως κάτι έμπειρο μέρος μιας καθιερωμένης πλατφόρμας επικοινωνίας, αλλά όχι ενός προϊόντος από μόνο του, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Zoom, το Slack, το Webex ή το Google Apps θα μπορούσαν να προσθέσουν „λειτουργίες σε στυλ 3D metaverse“. Σημειώνει επίσης ότι «η Microsoft προσθέτει στοιχεία 3D mesh απευθείας στο Teams, τα οποία θα επιτρέψουν στους χρήστες να πλοηγούνται σε τρισδιάστατους εικονικούς χώρους με avatars και να συμμετέχουν σε συλλογικό whiteboard».
Αυτό είναι δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια χρήστες – αλλά «μόνο το 5 τοις εκατό» από αυτούς θα μετατραπούν σε ενεργούς, εικάζεται η έκθεση. Μπορεί να υπάρχουν μερικές επωνυμίες που απευθύνονται στους καταναλωτές στο Fortune 500 που ακολουθούν, αλλά «οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα έχουν ακόμα δρόμο για να τις ανακαλύψουν το 2023 λόγω της τρέχουσας έλλειψης κλίμακας και προσβασιμότητας των καθαρών προδρομικών πλατφορμών metaverse. „
Το κόλπο NFT πέθανε
Σε μια πρόβλεψη που μπορεί να είναι μουσική στα αυτιά σας, η Forrester λέει: „Οι μέρες που λανσάραμε ένα NFT που απευθύνεται στον καταναλωτή για να κερδίσετε έναν τίτλο στον Τύπο που διαφημίζει τη μάρκα ως „καινοτόμο“ έχουν τελειώσει. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται για τα ακροβατικά NFT. “ Σύμφωνα με μια έρευνα του αναλυτή, η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – quelle έκπληξη – δεν είχαν ποτέ ένα NFT και δεν το σχεδιάζουν. Ως εκ τούτου, οι επωνυμίες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα NFT ως τρόπο για να χτίσουν „διαρκή δέσμευση πελατών“ μέσω „πιστότητας, εμπειρίας επωνυμίας και εμβάθυνσης των σχέσεων με τους πελάτες“. Αναφέρει πώς η Louis Vuitton και η Starbucks «χρησιμοποιούν NFT για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αποκλειστικές εμπειρίες και προνόμια πελατών».
Η Κίνα είναι το πιο ακραίο
Καθώς η Κίνα πρόκειται να στενάζει υπό τους περιορισμούς του COVID-19 μέχρι το 2023, η Forrester βλέπει μια ευκαιρία να ανθίσει το μετασύμπαν. Υποδεικνύει ότι «το 63 τοις εκατό στην Κίνα είναι πρόθυμο να εξερευνήσει το μετασύμπαν και το 47 τοις εκατό δηλώνει ότι τους αρέσει να αλληλεπιδρούν/συναλλάσσονται με επωνυμίες στο «μετασύμπαντο»», ενώ ο υπόλοιπος διαδικτυακός κόσμος βλέπει την ιδέα με σκεπτικισμό. „Η οικονομική ύφεση θα αναγκάσει τις εταιρείες B2C να χρησιμοποιούν προσιτές λύσεις όπως ψηφιακά είδωλα (εικονικοί διασκεδαστές σαν τον άνθρωπο). Η πρόοδος των τεχνολογιών κινητήρων 5G, VR/AR και 3D θα κάνει τις εμπειρίες ψηφιακών είδωλων πιο ελκυστικές για ψηφιακές γνώσεις και καινοτομία- αναζητώντας καταναλωτές Gen Z», αναφέρει η έκθεση.
Αυτή η νέα έρευνα συμβαδίζει με παλαιότερη εργασία από τον αναλυτή φέτος που βασικά είπε το μετασύμπαν δεν υπάρχει ακόμα, που συγκρατείται μόνο από τη διαφημιστική εκστρατεία και τους εταιρικούς φόβους ότι θα μείνουν εκτός. Και μαντέψτε, ακόμα δεν θα γίνει Πραγματικά υπάρχουν το 2023, τουλάχιστον όχι το μεγάλο όραμα των συνδεδεμένων τρισδιάστατων κόσμων εικονικής πραγματικότητας στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν, να εργάζονται και να παίζουν.
Το γεγονός δεν χάνεται στους επενδυτές της Meta που έχουν προτρέψει τη megacorp να το κάνει «Γίνε σε φόρμα και συγκεντρώθηκε» περικόπτοντας το 20% του προσωπικού και μειώνοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις μετατροπικές επενδύσεις.
Μέχρι στιγμής, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να προκύψει από την τρέλα των μεταβάσεων είναι να παρακολουθείς τον Zuck να εκτελεί πνευματική γυμναστική στην οθόνη, ενώ προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι θα είναι μια απαραίτητη πτυχή της ανθρωπότητας κάθε στιγμή τώρα. Το Facebook έχει ακόμη και emoji για τέτοιου είδους πράγματα. ®