Ο συνιδρυτής του OneCoin παραδέχεται την ενοχή του για απάτη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων • The Register

1
Ο συνιδρυτής του OneCoin παραδέχεται την ενοχή του για απάτη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων • The Register

„Τι είναι το OneCoin;“ ρωτά ο αφηγητής του ένα βίντεο YouTube. „Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξάγουν το OneCoin σήμερα. Ο λόγος; Είναι μια πλατφόρμα καινοτομίας που αλλάζει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.“

Ο Karl Sebastian Greenwood, συνιδρυτής του ψευδούς „Bitcoin-killer“ OneCoin, έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία του υποτιθέμενου κρυπτονομίσματος την Παρασκευή όταν ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για τις κατηγορίες για συνωμοσία για εξαπάτηση επενδυτών και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Γκρίνγουντ συνελήφθη στην Ταϊλάνδη τον Ιούλιο του 2018 και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η άλλη συνιδρυτής της OneCoin, η „Cryptoqueen“ Ruja Ignatova (Δρ. Ruja Ignatova – έχει πτυχίο νομικής), παραμένει δραπέτης στο Η λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων του FBI και επάνω Η λίστα με τους πιο καταζητούμενους της Europol.

«Ως ιδρυτής και ηγέτης της OneCoin, ο Karl Sebastian Greenwood διαχειρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή προγράμματα απάτης που έχει διαπραχθεί ποτέ», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams. μία δήλωση. «Ο Γκρίνγουντ και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης της φυγάς Ruja Ignatova, ξεγέλασαν ανυποψίαστα θύματα με δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι το OneCoin θα ήταν ο «δολοφόνος του Bitcoin». Στην πραγματικότητα, τα OneCoins ήταν εντελώς άχρηστα».

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τουλάχιστον εννέα άτομα σε τέσσερις σχετικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Greenwood και Ignatova απάτη ταρίφα που σχετίζονται με το OneCoin. Οι αρχές στην Κίνα έχουν άσκησε δίωξη 98 ατόμων κατηγορείται ότι προσπάθησε να πουλήσει το OneCoin. Αστυνομία στην Ινδία συνελήφθη 18 για την προώθηση του σχήματος Ponzi.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Greenwood και η Ignatova ίδρυσαν το OneCoin στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2014. Μέχρι το 2017 περίπου, λέγεται ότι διέθεταν το OneCoin ως κρυπτονόμισμα στους επενδυτές. Το ανταλλακτήριο OneCoin έκλεισε τον Ιανουάριο του 2017, αλλά οι συναλλαγές προφανώς συνεχίστηκαν μεταξύ συνδεδεμένων ιδιωτών για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο ιστότοπος OneCoin.eu παρέμεινε Σε σύνδεση έως το 2019.

Στην πραγματικότητα, το OneCoin ήταν ένα σύστημα πυραμίδας μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων (MLM) στο οποίο τα μέλη του δικτύου λάμβαναν προμήθειες όταν κατάφερναν να στρατολογήσουν άτομα για να αγοράσουν το OneCoin. Το διαφημιστικό υλικό της εταιρείας απαιτεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα να επενδύσουν. Και μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2014 και του τέταρτου τριμήνου του 2016, τα αρχεία της εταιρείας υποστηρίζουν ότι το OneCoin απέφερε περισσότερα από 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποτιθέμενα κέρδη.

Στην κορυφή της πυραμίδας του MLM, ο Greenwood λέγεται ότι κέρδιζε 21 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ο Greenwood και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το OneCoin εξορύχθηκε χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ όπως το BitCoin και καταγράφηκε σε blockchain. Αλλά δεν ήταν.

Όπως φέρεται να το έθεσε η Ignatova σε ένα email στον Greenwood, «Δεν εξορύσσουμε στην πραγματικότητα – αλλά λέμε στους ανθρώπους σκατά».

Η αξία του OneCoin, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές, καθορίστηκε απλώς από εκείνους που διαχειρίζονταν την εταιρεία – χειραγωγούσαν το χρηματιστήριο OneCoin για να προσομοιώσουν την αστάθεια των συναλλαγών, αλλά η τιμή του OneCoin έκλεινε πάντα υψηλότερα από ό,τι άνοιγε.

Σε ένα email της 1ης Αυγούστου 2015, η Ignatova φέρεται να είπε στον Greenwood ότι ένας από τους στόχους για την εμπορική ανταλλαγή OneCoin ήταν „πάντα να κλείνει σε υψηλή τιμή στο τέλος της ημέρας ανοιχτής ημέρας με υψηλή τιμή, να χτίσει εμπιστοσύνη – καλύτερη χειραγώγηση για να είναι χαρούμενοι“.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η αξία που αποδόθηκε στο OneCoin αυξήθηκε σταθερά από 0,50 € (0,53 $) σε περίπου 29,95 € (31,80 $) ανά κέρμα και δεν μειώθηκε ποτέ.

Ο Γκρίνγουντ, ένας 45χρονος πολίτης της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, ηλεκτρονικής απάτης και συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κάθε ένας επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Ο Greenwood περιέγραψε την Ignatova ως «τη δημιουργό, τον εγκέφαλο, τον ιδρυτή του κρυπτονομίσματος» σε μια εκδήλωση με τίτλο «Coin Rush» που πραγματοποιήθηκε στο Wembley Arena του Λονδίνου στις 11 Ιουνίου 2016.

Η αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του Greenwood και της Ignatova, όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, περιγράφει πώς οι κατηγορούμενοι αναφέρονταν στο OneCoin ιδιωτικά ως „άχρηστο νόμισμα“. Και σε μια ανταλλαγή email στις 9 Αυγούστου 2014 με τον Greenwood, η πρώτη επιλογή της Ignatova σε μια λίστα πιθανών στρατηγικών εξόδου λέγεται ότι ήταν: „Πάρτε τα χρήματα και τρέξτε και κατηγορήστε κάποιον άλλο για αυτό…“

Τα αρχεία δείχνουν ότι η Ignatova ταξίδεψε από τη Σόφια της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Ελλάδα, στις 25 Οκτωβρίου 2017 και προς το παρόν το πού βρίσκεται παραμένει άγνωστο. Για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ προσφέρει ανταμοιβή 100.000 $ – σε νόμισμα fiat. ®

Schreibe einen Kommentar