Σειρά κλινικών εικόνων SAEM: Γεια σου γιατρέ, μπορείς να δεις αυτό το ούρο;

0
Σειρά κλινικών εικόνων SAEM: Γεια σου γιατρέ, μπορείς να δεις αυτό το ούρο;

ούρο

Ένα 4χρονο αρσενικό χωρίς σημαντικό προηγούμενο ιατρικό ιστορικό παρουσιάζεται ως μεταφορά από εξωτερικό νοσοκομείο για ύποπτο εισπνευστικό έγκαυμα δευτερογενές σε πυρκαγιά σπιτιού. Ο ασθενής βρισκόταν στο σπίτι με τον πατέρα και τον αδερφό του όταν το διαμέρισμα πήρε φωτιά από μια ύποπτη φλόγα στην κουζίνα. Ο ασθενής απομακρύνθηκε από το κτίριο με πυροσβεστική μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα. Διασωληνώθηκε στο εξωτερικό νοσοκομείο λόγω ανησυχίας για τραυματισμό από εισπνοή. Δεν είναι γνωστό εάν ο ασθενής υπέστη κάποιο τραύμα πριν από την εξαγωγή.

Ζωτικά όργανα: Τ 98,1°F; BP 120/64; Ρ 126; RR 29; O2 Sat 100% στον εξαερισμό

Γενικός: Διασωληνωμένο και ναρκωμένο.

ΠΕΤΑ: Τραγουδισμένα μαλλιά και αιθάλη που σημειώνονται στα νύχια, αιθάλη στο στόμα και εκκρίσεις.

Καρδιαγγειακά: Τακτικός ρυθμός και ρυθμός.

Πνεύμονες: CTABL, χωρίς συριγμό ή συριγμό.

GU: Φυσιολογικά εμφανιζόμενα γεννητικά όργανα, χωρίς αίμα στο κρέας ή από το ορθό, σκούρα κόκκινα ούρα σημειώνονται στον σάκο Foley.

Δέρμα: 0% εγκαύματα TBSA, χωρίς εμφανή σημάδια τραύματος.

CBC: WNL

ΑΒΓ στο εξωτερικό νοσοκομείο: pH 7,0, καρβοξυαιμοσφαιρίνη 10, μεθαιμοσφαιρίνη 3, γαλακτικό 3,7

Επαναλάβετε το ABG μετά τη μεταφορά: pH 7,22, καρβοξυαιμοσφαιρίνη 1,7, μεθαιμοσφαιρίνη 3,7, γαλακτικό 2,1

Υδροξοκοβαλαμίνη θα πρέπει να χορηγείται σε κάθε περίπτωση υποψίας τοξικότητας κυανίου. Οι πυρκαγιές στα σπίτια είναι η πιο κοινή αιτία τοξικότητας από κυάνιο στις βιομηχανικές χώρες. Τοξικότητα κυανίου μπορεί επίσης να συμβεί λόγω επαγγελματικών εκθέσεων, φαρμάκων, τροφών ή σκόπιμης κατάποσης. Το κυάνιο αναστέλλει την αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων εμποδίζοντας έτσι τον αερόβιο μεταβολισμό, οδηγώντας σε υποξία. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, αιμοδυναμική αστάθεια και δυσρυθμίες. Τα εργαστήρια θα είναι σημαντικά για τη γαλακτική οξέωση. Η υδροξοκοβαλαμίνη θα πρέπει να χορηγείται αμέσως μόλις υποψιαστείτε την τοξικότητα των κυανιδίων. Η υδροξοκοβαλαμίνη δρα χηλώνοντας το κυανίδιο και σχηματίζοντας κυανοκοβαλαμίνη που απεκκρίνεται από τους νεφρούς. Η υδροξοκοβαλαμίνη είναι σχετικά ασφαλής και μη τοξική αλλά μπορεί να προκαλέσει παροδική υπέρταση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έναν κοκκινωπό αποχρωματισμό των ούρων, του δέρματος και των βλεννογόνων που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ημέρες. Αυτό δεν είναι επιβλαβές για τον ασθενή, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρων.

Πόντοι Take-Home

  • Η υδροξοκοβαλαμίνη είναι το αντίδοτο για την τοξικότητα των κυανιδίων και θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό σε ύποπτες περιπτώσεις.
  • Η υδροξοκοβαλαμίνη δεσμεύει το κυανίδιο για να σχηματίσει κυανοκοβαλαμίνη, η οποία απεκκρίνεται στα ούρα.
  • Η υδροξοκοβαλαμίνη είναι σχετικά ασφαλής, αλλά μπορεί να προκαλέσει παροδική υπέρταση και κόκκινο αποχρωματισμό των ούρων που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρων.

  • Cescon DW, Juurlink DN. Αποχρωματισμός δέρματος και ούρων μετά από θεραπεία με υδροξοκοβαλαμίνη για δηλητηρίαση από κυάνιο. CMAJ. 2009 20 Ιανουαρίου 180(2):251. doi: 10.1503/cmaj.080727. PMID: 19153403; PMCID: PMC2621289.
  • Wong SL, Pudek M, Li D. Wine-colored Plasma and Urine from Hydroxocobalamin Treatment. J Gen Intern Med. 2017 Feb;32(2):225-226. doi: 10.1007/s11606-016-3782-3. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27338592; PMCID: PMC5264665.
  • Desai, S. & Su, Mark K. (2021). Δηλητηρίαση με κυάνιο. Σε: UpToDate, Post TW (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Πρόσβαση στις 04 Ιανουαρίου 2022.)
  • Lexicomp. (ν). Υδροξοκοβαλαμίνη (συμπλήρωμα βιταμίνης Β12α και κυανιούχο αντίδοτο): Φαρμακευτικές πληροφορίες. Ενημερωμένο. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022, απόhttps://www.uptodate.com/contents/hydroxocobalamin-βιταμίνη-β12α-συμπλήρωμα-και-κυανίδιο-αντίδοτο-πληροφορίες

Πληροφορίες για τον συγγραφέα

Genette Bergman, MD

Genette Bergman, MD

Επίμονος Ιατρός
Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής
UT Southwestern Medical Center

The post Σειρά κλινικών εικόνων SAEM: Γεια σου γιατρέ, μπορείς να δεις αυτό το ούρο; εμφανίστηκε πρώτα στο ALiEM.

Schreibe einen Kommentar