Σειρά SplinTER: Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

2
Σειρά SplinTER: Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

1. ακτινογραφίες: Μπορεί να εμφανίσει μια ανώτερη μετατοπισμένη επιγονατίδα, γνωστή ως επιγονατίδα alta (Εικόνα 1), καθώς και κατάγματα αποκόλλησης από τον κάτω πόλο της επιγονατίδας και, σπανιότερα, την κνημιαία φυματίωση [2].

    • Μαργαριτάρι: Ο λόγος Insall-Salvati (αναλογία μήκους επιγονατιδικού τένοντα προς διαγώνιο μήκος της επιγονατίδας) >1,2 υποδηλώνει ρήξη επιγονατιδικού τένοντα (Εικόνα 2) [2,5]. Δείτε την Εικόνα 3 για την τυπική θέση της επιγονατίδας στην πλάγια ακτινογραφία γόνατος. Για περισσότερα σχετικά με τις ακτίνες Χ της επιγονατίδας alta, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο της σειράς SplinTER.

Σχήμα 2: Δείκτης Insall-Salvati. Η υπόθεση είναι ευγενική προσφορά του Dr Wael Nemattalla, Radiopaedia.org, rID: 10329.

Εικόνα 3: Φυσιολογική πλάγια ακτινογραφία γόνατος που δείχνει την τυπική θέση της επιγονατίδας. υπόθεση ευγενική προσφορά του Dr. Matt Skalski, Radiopaedia.org, rID: 30420.

2. Υπέρηχος: Χρήσιμο, αλλά εξαρτάται από τον χειριστή και έχει συσχετιστεί με ψευδώς θετικό ποσοστό έως και 33,3% σε μία μελέτη [2,4].

3. MRI: Το χρυσό πρότυπο, αλλά μπορεί να μην είναι εφικτό ή απαραίτητο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών [2]. Δείτε την Εικόνα 4 παρακάτω για μια μαγνητική τομογραφία που δείχνει ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα.

MRI που δείχνει οβελιαία όψη πλήρους ρήξης του επιγονατιδικού τένοντα.  Εικόνες του ίδιου του συγγραφέα

Εικόνα 4. MRI που δείχνει οβελιαία όψη πλήρους ρήξης του επιγονατιδικού τένοντα. Εικόνες του ίδιου του συγγραφέα.

Schreibe einen Kommentar