Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά πληροφορίες από την Adobe για αγορά Figma 20 δις $ • The Register

2
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά πληροφορίες από την Adobe για αγορά Figma 20 δις $ • The Register

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιθεωρεί εκ του σύνεγγυς την εντυπωσιακά ακριβή αγορά της Adobe της startup σχεδίασης Figma για πρώτη φορά στο web, αφού έκανε ένα δεύτερο αίτημα για πληροφορίες από το ζευγάρι.

Η απόκτηση μετρητών και μετοχών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκε στις Σεπτέμβριος και έστειλε ορισμένες γωνιές της δημιουργικής βιομηχανίας σε κατάρρευση λόγω ανησυχιών ότι η Adobe θα συγχωνεύσει το νέο παιχνίδι με το λογισμικό XD της και θα ανεβάσει τον τιμοκατάλογο.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφιερώσει χρόνο σε επαφή με πελάτες, ανταγωνιστές και υποστηρικτές επιχειρηματικών κεφαλαίων της Figma για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την πώληση με μια πιθανή αντιμονοπωλιακή έρευνα στο μέλλον.

Σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αυτή την εβδομάδα, η Adobe το είπε και η Figma υπέβαλε έντυπο ειδοποίησης και αναφοράς σχετικά με τον νόμο Hart-Scott-Rodino Antitrust Improvements (HSR) στο DoJ και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου τον Οκτώβριο. 14. Πρόκειται για έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν πριν ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές ή οι μεταβιβάσεις τίτλων και περιουσιακών στοιχείων.

„Στις 14 Νοεμβρίου 2022, τα μέρη έλαβαν το καθένα από ένα αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες και τεκμηριωτικό υλικό (ένα «δεύτερο αίτημα») από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη συναλλαγή.“ Η Adobe αποκαλύφθηκε στην κατάθεση της SEC.

Ως εκ τούτου, η πώληση δεν επιτρέπεται να ολοκληρωθεί παρά μόνο 30 ημέρες αφότου η Adobe και η Figma απαντήσουν με πρόσθετα δεδομένα ή απαντήσεις σε ερωτήσεις. Η κατάθεση αναφέρει: „Η περίοδος αναμονής του HSR θα λήξει 30 ημέρες αφότου η Adobe και η Figma πιστοποιήσουν την ουσιαστική συμμόρφωσή τους με το δεύτερο αίτημα, εκτός εάν τερματιστεί νωρίτερα από το DOJ ή παραταθεί με συμφωνία των μερών ή δικαστική απόφαση.“

Εάν το DoJ και η FTC δεν είναι ικανοποιημένες με τις απαντήσεις, θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης εκποίησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών, ζητώντας τους να αδειοδοτήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να τερματίσουν τη συμφωνία.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε άλλες περιοχές ενδέχεται επίσης να αποφασίσουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στην πώληση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές ιδιωτικού προγραμματιστή λογισμικού που έχουν καταγραφεί.

Το Figma είναι μια εφαρμογή που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση της οργάνωσης αρχείων, εμφανίζοντας έργα και τα αρχεία τους σε ειδική μορφή. Δεν υπάρχει εγκατάσταση, καμία ενημέρωση κώδικα και καμία ενημέρωση. Είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας γραφικών και πρωτοτύπων που βασίζεται σε vector. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2016 και έχει λάβει χρηματοδότηση 332,9 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα.

Έχει περίπου 4 εκατομμύρια χρήστες, μερικοί από τους οποίους αντλούνται από την τιμολόγηση του freemium και τη σχετικά ελαφριά διεπαφή του. Αντίθετα, η Adobe έχει περισσότερες από 9.900 εταιρείες που χρησιμοποιούν XD, το ανταγωνιστικό της λογισμικό.

Υπάρχουν φόβους ορισμένων χρηστών ότι η Adobe θα συνδυάσει και τα δύο και θα αυξήσει το κόστος συνδρομής, κάτι που είπε ο συνιδρυτής της Figma, Dylan Field, δεν συμβαίνει και ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει δωρεάν για τους χρήστες της εκπαίδευσης.

Εάν η συμφωνία δεν προχωρήσει, η Adobe θα πρέπει ενδεχομένως να καταβάλει στην Figma τέλος τερματισμού 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. ®

Schreibe einen Kommentar