Το TikTok κατασκόπευε δημοσιογράφους στο πλαίσιο έρευνας διαρροής • The Register

3
Το TikTok κατασκόπευε δημοσιογράφους στο πλαίσιο έρευνας διαρροής • The Register

Η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο TikTok και η μητρική της εταιρεία Bytedance είναι πιο διαρροή από κόσκινο – και έχει προκύψει ότι σε μια προσπάθεια να κλείσουν τις τρύπες, μέλη της ομάδας εσωτερικού ελέγχου της Bytedance παρακολούθησαν τη φυσική τοποθεσία των δημοσιογράφων μέσω των διευθύνσεων IP τους.

Η ιδέα ήταν να ελέγξουμε την εγγύτητα των δημοσιογράφων, μέσω των λογαριασμών τους στο TikTok, με τα στελέχη της Bytedance που θα μπορούσαν να τους παρέχουν πληροφορίες. Τίποτα δεν προέκυψε από την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν συγγραφείς των Financial Times, του Forbes και αρκετοί κοντινοί τους άνθρωποι. Και τα δύο μέσα έχουν δημοσιεύσει άρθρα που επικρίνουν το TikTok με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν – που κυμαίνονται από την απόλυση ενός στελέχους επειδή είπε ότι «δεν πίστευε» στην άδεια μητρότητας στο TikTok’s δεσμούς με την Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του TikTok, Hilary McQuaide, φαίνεται να επιβεβαίωσε την κατάχρηση, λέγοντας στο Forbes: „Η ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων ατόμων, τα οποία δεν εργάζονται πλέον στο ByteDance, ήταν κατάφωρη κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών. Αυτή η κακή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας σε ολόκληρο το TikTok να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χρήστες.“

Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν να φύγουν ήταν ο επικεφαλής εσωτερικός ελεγκτής Chris Lepitak, το αφεντικό του, ο Song Ye, με έδρα την Κίνα, και δύο άλλοι.

Περισσότερο υλικό που διέρρευσε επιβεβαίωσε περαιτέρω το σκάνδαλο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bytedance, Rubo Liang, δήλωσε σε ένα εσωτερικό email: „Ήμουν βαθιά απογοητευμένος όταν ενημερώθηκα για την κατάσταση… και είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε το ίδιο. Η εμπιστοσύνη του κοινού ότι έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οικοδόμηση θα υπονομευτεί σημαντικά από η κακή συμπεριφορά μερικών ατόμων… Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα χρησιμεύσει ως μάθημα για όλους μας».

«Είναι συνήθης πρακτική για τις εταιρείες να έχουν μια ομάδα εσωτερικού ελέγχου εξουσιοδοτημένη να διερευνά παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας», έγραψε σε άλλο email που διέρρευσε ο γενικός σύμβουλος του TikTok, Έριχ Άντερσεν. „Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση τα άτομα έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του TikTok.“

Αυτό που πυροδότησε την εκστρατεία παρακολούθησης ήταν άρθρο του Forbes ότι η Bytedance σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να παρακολουθεί την τοποθεσία συγκεκριμένων Αμερικανών πολιτών. Οι εταιρείες δεν αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά ανάρτησαν στο Twitter ότι «το TikTok δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για να «στοχοποιήσει» μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, ακτιβιστές, δημόσια πρόσωπα ή δημοσιογράφους» και ότι «το TikTok δεν μπορούσε να παρακολουθεί τους χρήστες των ΗΠΑ με τον τρόπο που προτείνεται το άρθρο.“ Ωστόσο, το Forbes είπε ότι το εσωτερικό email του CEO Liang αναγνώριζε ότι το TikTok είχε χρησιμοποιηθεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Το TikTok βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης των δεδομένων του σε διακομιστές cloud Oracle λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, το προσωπικό είπε στους New York Times ότι οι απατεώνες υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα υποτίθεται ότι θα διαγραφούν μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση.

Η κατασκοπευτική βόμβα έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αντίδρασης εναντίον του TikTok από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ορισμένες πολιτείες και κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν απαγόρευσε στο προσωπικό να εγκαταστήσει την εφαρμογή σε κρατικές συσκευές – με βάσιμους λόγους, αν υπάρχουν αυτές οι αποκαλύψεις.

Ένας εκπρόσωπος της Bytedance μάς είπε: „Η ByteDance καταδικάζει αυτό το λανθασμένο σχέδιο που παραβίαζε σοβαρά τον Κώδικα Δεοντολογίας της εταιρείας. Λάβαμε πειθαρχικά μέτρα και κανένα από τα άτομα που βρέθηκε ότι συμμετείχε άμεσα ή επέβλεψε το λανθασμένο σχέδιο παραμένει απασχολούμενο στην ByteDance.“ ®

Schreibe einen Kommentar