Η διαχείριση της επίσταξης είναι συχνά προκλητική, χρονοβόρα και απαιτεί εξάσκηση. Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, η επίσταξη οδηγεί συχνά σε επανεπισκέψεις για επαναιμορραγία και κακή έκβαση. Σπάνια πρέπει να κάνετε «τίποτα» για ενήλικες που παρουσιάζονται στο ΣΔ με ή μετά από επίσταξη. Εάν παρήγαγε αρκετό αίμα για να αναζητηθεί φροντίδα (ακόμη και χωρίς αιμοδυναμικό συμβιβασμό), η επίσταξη συχνά υποτροπιάζει, ακόμη και αν επί του παρόντος έχει επιλυθεί. Αυτό είναι λιγότερο αληθές στους παιδιατρικούς ασθενείς. Μια προσεκτική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση είναι απαραίτητη και στους δύο πληθυσμούς, αν η επίσταξη είναι συνεχής.
Τα ακόλουθα 11 μαργαριτάρια με μια συμβουλή μπόνους θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κοινές παγίδες, να βελτιώσετε τα αποτελέσματα και να αυξήσετε την ικανοποίηση τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών:
- Φοράτε κατάλληλη προστασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ασπίδας προσώπου και της ρόμπας. Οι ρινικοί χειρισμοί συχνά προκαλούν βήχα ή φτέρνισμα στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται αίμα.
- Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας εκ των προτέρων. Συνεργαστείτε με τις νοσοκόμες ή τους τεχνικούς σας για να αναπτύξετε μια πολιτική όπου θα τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι όταν ο ασθενής φιλοξενείται. Ένα έντονο, εστιασμένο φως είναι απαραίτητο, ιδανικά ως προβολέας, ώστε και τα δύο χέρια να είναι ελεύθερα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται βοηθός. Οι προβολείς μπαταρίας είναι ευκολότεροι στη χρήση, αλλά θα πρέπει να φορτίζονται μετά από κάθε χρήση.
- Αν και η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση μπορεί να επιδεινώσουν την επίσταξη, γενικά δεν απαιτείται οξεία θεραπεία. Βοηθήστε τον ασθενή σας να χαλαρώσει δημιουργώντας μια ήρεμη παρουσία, δείχνοντας εμπιστοσύνη και εξηγώντας την προσέγγισή σας εκ των προτέρων. Αν γίνουν καλά, αυτές οι ενέργειες είναι συχνά επαρκείς για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.
- Ζητήστε από τον ασθενή σας να φυσήξει αργά αλλά σταθερά τη μύτη του για να αφαιρέσει τυχόν θρόμβους που έχουν σχηματιστεί, κάτι που όχι μόνο θα μειώσει ή θα εμποδίσει την απορρόφηση των φαρμάκων αλλά θα παρεμποδίσει και την οπτικοποίηση. Μετά από αυτό, ζητήστε από τον ασθενή σας να κρατήσει σταθερή πίεση με ένα κλιπ ή σφιγκτήρα για τουλάχιστον 15 λεπτά ενώ συγκεντρώνετε τις προμήθειες σας.
- Η στενή συσκευασία των επιλεγμένων φαρμάκων και η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησής τους (π.χ. βαμβάκι, μπατονέτες, μπατονέτες) είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το αγγειοσυσταλτικό/αναισθητικό δεν θα απορροφηθεί καλά χωρίς άμεση επαφή και πίεση. Η σφιχτή συσκευασία βοηθά επίσης στην καταπολέμηση τυχόν αιμορραγίας. Μπορεί να χρειαστεί να γεμίσετε και τις δύο ρινικές κοιλότητες για να επιτευχθεί επαρκής επιπωματισμός επειδή το διάφραγμα είναι κινητό.
- Αποφύγετε να αγγίζετε το ρινικό διάφραγμα όταν χρησιμοποιείτε το ρινικό καθολικό. Αυτή είναι πιθανόν η περιοχή της αιμορραγίας και μπορεί να είναι ευαίσθητη. Εισαγάγετε προσεκτικά το άκρο κατά μήκος της εσωτερικής άκρης του ala, ανοίξτε τον κάτοπτρο και, στη συνέχεια, τραβήξτε προς τα έξω με απαλή έλξη για να παρέχετε τη βέλτιστη απεικόνιση με το φως υψηλής έντασης.
- Εάν χρησιμοποιείτε νιτρικό άργυρο για τον καυτηριασμό μιας εύθρυπτης περιοχής ή ορατού αγγείου, βεβαιωθείτε ότι το πεδίο είναι στεγνό και η περιοχή έχει αναισθητοποιηθεί. Τα χημικά εγκαύματα είναι επώδυνα και αυτή η περιοχή είναι ευαίσθητη. Χρησιμοποιώντας ελαφριά πίεση με απαλές κινήσεις κύλισης, καυτηριάστε μια περιοχή ελαφρώς ευρύτερη από την περιοχή αιμορραγίας, περιορίζοντας τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών καυτηρίασης.
- Εάν χρησιμοποιείτε εμπορική ρινική συσκευασία που είναι πολύ μεγάλη (διατίθενται σε πολλά μεγέθη, αν και ορισμένα ED διαθέτουν μόνο τα μεγαλύτερα μεγέθη), κοντύνετε και κόψτε το άκρο υπό γωνία. Εφαρμόστε μια τοπική αντιβιοτική αλοιφή στο ρινικό ταμπόν για να διευκολύνετε την εισαγωγή. χρησιμεύει και ως αντιβιοτικό και ως λιπαντικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση αιμοστατικού παράγοντα με το ρινικό ταμπόν ή στη ρινική κοιλότητα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Ακολουθήστε το περίγραμμα και την κατεύθυνση της ρινικής οδού για να διευκολύνετε την εισαγωγή και να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο. Μερικοί ασθενείς ανέχονται ελάχιστα την τοποθέτηση του ρινικού παρεμβύσματος ή/και της ίδιας της συσκευασίας.
- Προσθέστε 1-3 ccs νερού ή φυσιολογικού ορού χρησιμοποιώντας μια σύριγγα (χωρίς βελόνα) για να βρέξετε τη συσκευασία μετά την εισαγωγή. Αυτό επιτρέπει στη συσκευασία να διαστέλλεται και να μαλακώνει. Να είστε προετοιμασμένοι για μια μικρή διαρροή, βήχα ή φτύσιμο. Εάν χρησιμοποιείτε φουσκωτή συσκευή για συσκευασία, προετοιμαστείτε να φουσκώσετε το μπαλόνι στο βέλτιστο μέγεθος με αέρα ή κατάλληλο υγρό (ανάλογα με τη συσκευή).
- Μην παίρνετε αμέσως εξιτήριο μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της επίσταξης. Παρατηρήστε τον ασθενή σας για επανέλεγχο μετά τη διαδικασία για να βεβαιωθείτε ότι η αιμορραγία παραμένει καλά ελεγχόμενη, ότι ο ασθενής σας ανέχεται τη συσκευασία ή το μπαλόνι και τα ζωτικά σημεία είναι σταθερά. Αυτό μπορεί να είναι 15–30 λεπτά (ή περισσότερο) ανάλογα με την ποσότητα της απώλειας αίματος, τα ευρήματα, τη διαδικασία και τις συννοσηρότητες του ασθενούς σας.
- Μάθετε πώς και πότε να καλέσετε για βοήθεια. Καλέστε για βοήθεια έγκαιρα σε καταστάσεις όπως αιμοδυναμική διαταραχή λόγω απώλειας αίματος, υποξία ή οξεία καρδιοπνευμονική δυσφορία, μετεγχειρητική επίσταξη, αιμορραγικοί όγκοι (ειδικά αυτοί που έχουν ακτινοβοληθεί), ασθενείς με υποκείμενες αιμορραγικές διαταραχές, αδυναμία ελέγχου της αιμορραγίας, ή άλλες περιστάσεις που κάνουν πιο πιθανά τα κακά αποτελέσματα.
Συμβουλές μπόνους χαρτογράφησης: Μπορείτε να ολοκληρώσετε τα έγγραφα εξιτηρίου του ασθενούς σας ενώ περιμένετε να τεθεί σε ισχύ το τοπικό αναισθητικό/αγγειοσυσταλτικό πριν από τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης μετά τη διαδικασία, συμπληρώστε το διάγραμμα και τεκμηριώστε τα ευρήματά σας, τη διαδικασία, εάν ο ασθενής ανέχτηκε τη διαδικασία και τυχόν επιπλοκές κατά την παρακολούθηση του ασθενούς σας και την αναμονή του τελικού σετ ζωτικών σημείων πριν από την έξοδο.
Πρόσθετη συνιστώμενη ανάγνωση
- Gottlieb M, Long B. Managing Epistaxis. Ann Emerg Med. 2023, 81 (2): 234-240. doi:10.1016/j.annemergmed.2022.07.002. PMID 36117013